BELGISKE KLOSTERØL
av Ragnar Norum, Ølforum

Det heter seg at biskop Arnoldus på slutten av 1000-tallet

påbød sine sognebarn å drikke øl i stedet for vann for å

unngå pesten som herjet, noe både leg og lerd gjorde

med stor hengivenhet.

 

Da biskopen rørte i ølet med et krusifiks, mente folk at drikken hadde fått helbredende virkning. Kirken kvitterte med å gjøre den gode Arnoldus til helgen siden dette var lenge før noen ble hedret for vitenskapelige oppdagelser.

 

Om Arnoldus visste hva han hadde oppdaget, sier historien lite om. Poenget var i alle fall at ettersom ølet var varmebehandlet, ble også pestsmitten borte fra vannet som ble benyttet i bryggingen.

Derfor var det naturligvis langt sunnere å drikke øl enn vann. Den gang visste ingen at problemene lett kunne unngås ved å koke vannet. St.Arnold er helgen for humle plukkere og ølbryggere.

Smaksprøver


Leffe Blond 6,6%


Lukt: Aromatisk frukt over lyst malt, sitrus og krydder.
Smak: Tiltalende og frisk. Lang, humlepreget ettersmak.
Farge: Middels dyp gyllen.
Passer til: Som en Aperitiff og spesielt godt sammen med oster som Camenbert og brie


Klosteret Notre Dame de Leffe ble grunnlagt i 1152. Som så mange andre klostre på den tiden, brygget også dette øl. Men her er det ikke snakk om et hvilket som helst øl. Brygget var Leffe. Klosteret ble ødelagt og forlatt i 1794 på grunn av den franske revolusjon, og dette gikk naturlig nok utover ølproduksjonen. Men det skal mer til enn en revolusjon for å stoppe Leffe. Et samarbeid mellom Leffe og et kommersielt bryggeri i 1952 sikret fremtidig vekst og suksess for ølet. I dag har Leffe til og med et eget museum i byen Dinant.
 

Corsendonk Christmas Ale 8,1%


Lukt: Aroma med fint preg av nellik, kardemomme og honning, hint av tørket sitrus.
Smak: Humlepreget ettersmak. Maltrik. God fylde.
Farge: Middels dyp brungyllen.
Passer til: Som en koseøl og sammen med kjøttretter som ribbe og pinnekjøtt

 

The beer itself and the bottles were made a registered trademark.

The simplicity of the design of the bottles recalls the early Middle Ages


I de følgende århundrene førte en lengsel etter større enkelhet til reformer. Som et resultat ble Order

of Cistercians of the Strict Observance etablert i det syttende århundre i det franske klosteret La Trappe i Normandie. Munkene som var med på det, tok da navnet trappister.

Trappistklostrene som er medlemmer av ITA tilhører denne ordenen.

 


La Trappe Isidór 7,5%


Lukt: Fruktig og søtlig, i retning banan og karamell.
Smak: Søtlig anslag av frukt og karamell, dernest krydret, rik og lett bitter.
Farge: Rav.
Passer til: Lyst kjøtt som svin eller fugl og ost


La Trappe Isid'Or er et ravfarget øl med fruktig og maltdrevet smak. Ølet ble først brygget i 2009

for å hedre 125-årsjubileiumet til Koningshoeven-klosteret. Bryggeriet ble etablert i 1884. Navnet kommer fra broder Isidorus, som var første sjefsbrygger på klosteret.

 


Rochefort 10 11,3%


Lukt: Sammensatt aroma preget av gyllent og mørkt malt, tørket frukt, urter og kaffe.
Smak: Kremet og rik, preg av mørkt malt, tørket frukt og litt kaffe, lang og bitter ettersmak.
Farge: Dyp gulbrun.
Passer til: Lam og svineretter samt ost


Dette er hovedsakelig et koseøl, i kalde vinterdager foran peisen. Men det er også veldig godt å nyte

sammen med ost og langtidskokte kjøttgryter med en lett sødme i seg.
Dette er et øl som ikke bare er å anbefale, men som er med på listen over øl som må prøves før man dør.

Hverken mer eller mindre!

 

ØL RAGNAR.jpg