top of page
EC DAHLS - NOV 20.jpg

Bilder fra tidligere arrangement !

BRYGGERIMESTER WOLFGANG LINDELL,

E.C. DAHLS BRYGGERI

Wolfgang Lindell er E.C. Dahls nye bryggerimester.

Sammen med resten av den erfarne sstaben på bryggeriet i

Trondheim får han ansvaret for å utvikle og produsere ølporteføljen til E.C. Dahls.
 

 

Det er en erfaren bryggmester med god kunnskap til både tradisjonell og moderne brygging som skal stå ved roret i det nye bryggeriet.

 

Den 44 år gamle amerikaneren har de siste årene opparbeidet seg solid erfaring innen bryggerifaget. Wolfgang er utdannet bryggmester og malter i München. Han er også utdannet kjemiker og har jobberfaring fra absolutt alle deler av bryggprosessen, inkludert kvalitetskontroll, planlegging og innovasjon. I München var han bryggmester på AirBräu - Tysklands største og mest velrennomerte Brewpub.

 

Etter München reiste Wolfgang til San Juan i Puerto Rico der han var ansvarlig for bryggingen ved det anerkjente Old Harbour Brewery.Fra 2011 til 2016 jobbet Wolfgang i Carlsberg Group som Liquid Innovation Manager.

 

I disse årene var han vært sentral i utviklingen av brygg fra Carlsberg Brewmasters Collection, Husbryggeriet Jacobsen i København og Backyard Brewery i Falkenberg i Sverige.

Han har også vært foreleser på Scandinavian School of Brewing i København, for Hotellfaghøyskolen

i Danmark og for ulike ølambassadørprosjekt i land som Russland, Kroatia, Kasakhstan og England.

 

I Trondheim er nå Wolfgang i i full gang med å brygge Dahls Pils i det nye bryggeriet.

Samtidig gjøres de siste forberedelser for Lamo Wit, Pepra Saison og Bolt IPA som Ringnes

lanserer til høsten. I tillegg har Wolfgang og de andre bryggerne i trondheim allerede en lang liste med spennende øl de ønsker å brygge.

Staben på E.C. Dahls har tatt vel i mot Wolfgang og det er nå en glad, kompetent og svært

ivrig gjeng som nå gleder seg til å spre ølglede sammen med Ringnes!

E.C DAHLS BRYGGERI BLIR ET ÅPENT BRYGGERI


E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim er med sine 160 år et av Norges eldste bryggeri. Etter en omfattende ombygning åpner bryggeriet fjerde august dørene for besøkende samtidig som de presenterer en helt ny ølportefølje i tillegg til den velkjente Dahlspilsen.

E.C. Dahls Bryggeri ble etablert av Erich Christian Dahl i 1856. Bryggeriet skulle raskt bygge seg opp til å bli Trondheims største. Bryggeriets portefølje ble etter hvert omfattende og det ble en populær arbeidsplass der grunnleggeren stelte godt med sine ansatte. E.C. Dahls fikk konkurranse da Aktiebryggeriet ble etablert på Lademoen i 1899. De to bryggeriene fusjonerte i 1966 og etter hvert flyttet E.C. Dahls Bryggeri all brygging over til Lademoen der bryggeriet ligger i dag. I fjor startet bryggeriet en ombygningsprosess som representerer den største investeringen i bryggeriets historie.

Vil åpne bryggeriet for publikum.
- Det er fantastisk for oss å vite at vi med dette har berget bryggingen av Dahls Pils i Trondheim, sier bryggeriambassadør Kristian Berger. – Og i tillegg skal vi brygge en helt ny portefølje med gode øl samtidig som vi lager en opplevelse for alle som ønsker å besøke oss. Vi som jobber her føler vi har vunnet jackpot! Kristian forteller entusiastisk om hvordan det skal bli for gjestene å besøke E.C. Dahls. Det vil bli gode muligheter for omvisning, ølsmakinger, ølmiddager og ølkurs. Planen er å lage arrangement både for vanlige ølinteresserte, hjemmebryggere og profesjonelle bryggere. – Vi har vært tydelig ovenfor ølmiljøet om at vi ønsker å være åpen og inkluderende. Det høres ut som en floskel, men vi mener det, sier han. -Vårt mål er å sammen med ølmiljøet spre god ølkultur både lokalt og nasjonalt. Det stiller krav til oss å etterleve dette, men vi klarer det ikke uten andre ølmisjonærer. Og tenk hvor artig vi skal ha det!

En helt ny portefølje Dahls-øl
I forbindelse med satsingen har bryggeriet ansatt ny bryggerimester. Wolfgang Lindell er fra Montana i USA, har bryggerimesterutdannelse fra Munchen og har bred erfaring fra brygging i både stor- og liten skala. Han har er nå spent på å ta fatt på oppgaven med å forvalte arven og samtidig få brygge mange nye typer øl. – Når jeg kom til Trondheim ble jeg overrasket over hvor mange steder som solgte Dahls Pils. Svaret fant jeg fort da jeg smakte ølet, dette er en preindustriell pilsner med særtrekk. Jeg kjenner få andre pilsnere som benytter en gjærstamme som er over 70 år gammel, sier Wolfgang. Han og de andre bryggerne har nå fått et helt nytt og svært fleksibelt bryggverk fra tyske Braucon på plass. Det kommer godt med når de skal brygge både pils i stor skala og andre øltyper i mindre volum. – Blant våre første brygg er saison, IPA og wit. Samtidig løper vi alle rundt her inne med gode ideer til andre ting vi har lyst til å brygge. Vi er et bryggeri med stolt fortid og stor framtid!


Velrenomerte Brooklyn Brewery har inngått et samarbeid med E.C. Dahls etter å ha opplevd trøndersk gjestfrihet og entusiasme. Wolfgang er også begeistrert over det lokale ølmiljøet som har tatt vel i mot ham. – Jeg forstår jeg har valgt rett by nå jeg ser hvor mye kunnskap og ølglede det finnes blant folk her. Bryggerifestivalen i Trondheim er et strålende eksempel på dette.

 


Godt øl fortjener god mat
Bryggeriet har fått med seg Alexander Skjefte og Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken for å ta ansvar for serveringstilbudet. De har lenge hatt fokus på å kombinere øl og mat og har mange ølsommelierer i staben. Gleden er stor over å få bli en del av E.C. Dahls framtid, forteller Alexander. – Jeg har alltid elsket Dahls og vi gleder oss veldig til å jobbe sammen med gjengen. Vi skal lage god mat med mye smak som jeg tror skal kunne fungere svært godt til det Wolfgang og gjengen skal brygge.   

bottom of page