top of page

Om øl

GUINNESS IRISH STOUT

 

 

Denne artikkel er skrevet av tidl. styremedlem og stifter av Ølklubben Levanger Morten von Heimburg, Levanger. I dag bruker han "nesten" alle sine ressurser på Hint. Artikkelen ble første gang brukt under lanseringen av den første Guinness nord for Dovre på Oskars i Levanger. Artikkelen dekker de aller fleste sider ved Guinness og stout og vi kan stolt legge den på våre ølsider, med tillatelse fra Morten.

Vi takker artikkelforfatteren.

Leif Sollund, daglig leder Oskars

 

Les om Guinness Irish Stout

MALT- FRA ÅKER TIL BRYGG

 

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
Den som brygger sitt øl i henhold til «Renhetsloven av 1516», har i utgangspunktet ikke så mange ingredienser å ta av. Malt, humle, gjær og vann er de fire bestanddelene, men det er altså før en begynner å kikke bryggerimesteren litt nærmere i kortene. Variasjonene over temaet «De fire bestanddeler» er nærmest utallige, og her skal det handle om malt:  Det druene er for vinen, er malt for ølet.


Les hele artikkelen Malt  -fra åker til bygg

ØLSTAMTAVLA

 

 

Ølstamtavla gir et godt bilde av de forskjellige typer øl og hvor de hører hjemme. Her kan man se de forskjellige typer og om det er et over eller undergjæret øl. Artikkeler om dette kommer om kort tid.

 

Se mer om over og undergjæret øl her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Øl er for mange kultur og tradisjon og det med all grunn. Ølet har vært vår viktigste kulturdrikk i tusener av år og svært gledelig ser vi at ølet har fått sin plass og drikkes til både hverdag og fest.

 

Ølet har vært en viktig del av historien og dagliglivet og det stadfestes gjennom navnet bier, beer, bierra, birra som stammer fra det latinske bibere som betyr å drikke. I middelalderen i Norge brukte man ordet bjor og munngodt. Ordet øl stammer derimot fra det indoeuropeiske språk, som endret seg fra olut, alut, alu til aul. Ølet er med andre ord kommet for å bli. La det få en plass i din hverdag, SKÅL!

Råstoffet for øl er spiret korn (malt) tilsatt vann, humle og gjær. Ølproduksjon foregår i hovedsak etter to ulike prinsipper: Overgjæring og undergjæring. Uttrykkene refererer til hvor gjæren vil legge seg etter at gjæringen er avsluttet - på ølets overflate eller på bunnen av gjæringskaret.   Overgjæret øl er vanligvis fruktig, fyldig og komplekst, og av og til litt sødmefylt. Kjente øltyper som er produsert ved overgjæring er hveteøl, belgiske klosterøl, britiske ales, porter og stout. Overgjæret øl vil som regel utvikle seg positivt ved lagring. Undergjæret øl smaker rent, er uten preg av gjæringen og er ofte lettere og tørrere enn overgjæret øl. Pilsnerøl, bayerøl og bokkøl er brygget ved undergjæring.

 

Undergjæret øl skal ikke lagres.
 

 

Her følger en kortfattet oversikt over de viktigste og mest kjente øltypene som produseres i dag.
Kilder:
Cardinal i Stavanger
Ølakademiet
Vinmonopolet
Michael Jackson

UNDERGJÆRET ØL

Lagerøl:
Tysk betegnelse på et øl som er brygget ved såkalt undergjæringsteknikk. Lagerøl kjennetegnes av en avrundet og ren smak. Kjente lagerøltyper er pilsnere, bayerøl og bokkøl.

 

Münchener:
Rundt og maltpreget øl med en moderat bitterhet. Kan være brune eller helt lyse. Kalles bayerøl i Norge og inneholder 4,5 til 5,5 prosent alkohol.

 

Pilsener: 
Lyst undergjæret øl med opphav i Tsjekkia. Frisk og ren smak med utpreget humlearoma. Inneholder 4,4 til 5,2 prosent alkohol.

 

Bock:
Undergjæret øl med en ren og fyldig maltsmak. Fargen kan være gyllen eller lys brun. Inneholder 6 til 6,5 prosent alkohol.

 

Dobbelbock:
En ekstra kraftig utgave av ovennevnte bock/bokkøl. Dette er ofte mørke og søtladne øl med vinøst preg. Inneholder fra 7,5 til 15 prosent alkohol.

 

Rauchbier:
Lysebrunt undergjæret øl fra Franken i Tyskland. Påtrengende røyksmak fra bøkeved. Inneholder cirka 5 prosent alkohol.

OVERGJÆRET ØL

 

Ale:
Engelsk uttrykk for et øl som er brygget ved såkalt overgjæringsteknikk. Overgjærede øl kjennetegnes av en fruktig og kompleks smak. Kjente overgjærede øltyper er engelske pale ales og bittere, tyske og belgiske hveteøl, portere og stouts.

 

Barley Wine:
Engelsk betegnelse på et maltpreget, svært fruktig og vinøst overgjæret øl. Fargen varierer fra lys brunt til mahogny, og ølet inneholder fra 7 til 12 prosent alkohol.

 

Biere de garde:
Lyst eller kopperfarget høykvalitetsøl fra det nordvestlige Frankrike. Kompleks, fruktig og maltpreget smak. Ølet inneholder fra 6 til 8 prosent alkohol.

 

Bitter:
Bronsefarget, overgjæret øl med tydelig humlekarakter. Ølet har sin opprinnelse i England og inneholder fra 3,5 til 5,5 prosent alkohol.

 

India Pale Ale:
Ekstra alkoholsterk og kraftig humlet utgave av pale ale. Inneholder fra 5 til 7 prosent alkohol.

Kölsch:
Spesialitet fra Köln. Lyst, overgjæret, fruktig og delikat smak. Inneholder 4,5 til 5 prosent alkohol.

 

Strong Ale:
Svært smaksrikt, sødmefylt og alkoholsterkt øl. Ofte med smak av aprikos, fiken og sjokolade. Inneholder fra 7 til 10 prosent alkohol.

 

Porter:
Overgjæret øl med brunsvart farge og en tydelig brent smak. Alkoholstyrken kan variere sterkt - fra cirka 5 til over 10 prosent.

 

 

Stout:
Kullsvart eller dyprødt og overgjæret øl med smak av espressokaffe og sjokolade. Kan være både tørre og søtlige. Inneholder fra 4 til 11 prosent alkohol.

 

Lambic:
Spontangjæret spesialitet fra et område sørvest for Brussel. Meget syrlig og aromatisk. Gjæres iblant med kirsebær (kriek), eller bringebær (frambozen). Unge og eldre lambicøl blandes til gueuze som inneholder 5 prosent alkohol.

 

 

Saison:
Et lyst, tørt og usedvanlig friskt overgjæret øl fra det fransktalende Belgia. Bittert og humlearomatisk. Inneholder fra 6 til 8 prosent alkohol.

 

 

Flamsk rødt øl og belgisk "surøl":
Overgjæret, rødbrunt, syrlig og særpreget øl fra Vest-Flandern i Belgia. Enkelte øl lagres en tid på eikefat. Inneholder 5 til 6 prosent alkohol.

 

Trappiste øl:
Eksklusive klosterøl brygget av trappistmunker i noen få klostre i Belgia. Varierer sterkt i farge. Kjennetegnes av høy alkoholstyrke og en særs kompleks smak og aroma. Inneholder fra 6 til 11 prosent alkohol.

 

Weizenbier / Weissbier:
Et friskt, noe sødmefylt og aromatisk øl brygget overveiende av hvetemalt. Kan være mørkt eller helt lyst. Ølet har vanligvis et tydelig preg av kryddernellik, og det er bare svakt bittert. Opprinnelig en spesialitet fra det sørlige Tyskland. Inneholder fra 5 til 8 prosent alkohol.

 

Witbier:
Svært lyst, overgjæret hveteøl fra Belgia. Ofte krydret med sitrusskall og koriander. Meget leskende og frisk smak med et svakt preg av eple og honning. Inneholder fra 5 til 8 prosent alkohol.

bottom of page